Kurkuma, een opmerkelijk kruid met een rijke geschiedenis. In het kort bevat kurkuma een rijke hoeveelheid aan bestanddelen die helpen om diverse gezondheidsproblemen (gedeeltelijk) te verhelpen. Maar wat maakt kurkuma zo speciaal en waar is het eigenlijk goed voor?

WAT IS KURKUMA?

Kurkuma, ook bekend als Indiase geelwortel, is te herkennen aan zijn kenmerkende geel/oranje kleur en licht bittere smaak. Het wordt verkregen uit de wortel van de Curcuma Longa plant. Maar deze specerij is niet alleen een smaak- en kleurgever in de keuken; het staat al eeuwenlang bekend om zijn geneeskrachtige eigenschappen.

In regio's zoals India en Zuid-Azië heeft kurkuma een lange geschiedenis als middel voor lichaamszuivering en als behandeling voor diverse gezondheidsproblemen. Terwijl kurkuma poeder smaak toevoegt aan gerechten, is het kurkumasap en kurkuma capsules wat de volledige werking kan bieden.DE WERKING VAN CURCUMINE

Het magische ingrediënt in kurkuma dat verantwoordelijk is voor de meeste van zijn gezondheidsvoordelen is curcumine. Dit bioactieve bestanddeel is een krachtige antioxidant en heeft ontstekingsremmende eigenschappen. Wat intrigerend is, is dat curcumine ongeveer 3% van het gewicht in kurkuma uitmaakt, maar toch zulke krachtige effecten heeft.

  kurkuma gezond

  WAAROM IS KURKUMA GEZOND?

  Hoewel er talloze onderzoeken zijn uitgevoerd, variëren de resultaten. Echter, de meerderheid van de studies benadrukt de positieve eigenschappen van kurkuma, zelfs als niet elk effect al wetenschappelijk is onderbouwd. De effectiviteit hangt ook af van de gebruikte vorm van kurkuma en de hulpstoffen. Ieder lichaam reageert immers anders.

  Ontstekingsremmende werking

  Kurkuma heeft aangetoond dat het kan helpen bij kleinere ontstekingen. Niet alleen draagt dit bij aan de verlichting van maag-darmklachten, maar het ondersteunt ook een gezonde spijsvertering. Kurkuma kan onder andere winderigheid en een opgeblazen gevoel voorkomen. 

  Hart- en Vaatgezondheid

  Kurkuma speelt een cruciale rol in de ondersteuning van hart- en vaatgezondheid. De anti-inflammatoire en anti-oxidante eigenschappen van curcumine in kurkuma helpen bij het verminderen van ontstekingen in het lichaam, wat een belangrijke factor is bij hartziekten. Verder helpt kurkuma bij het verlagen van het slechte cholesterolgehalte, waardoor het risico op hart- en vaatziekten afneemt.

  Regulering van Bloedsuiker

  De regulerende werking van kurkuma op de bloedsuikerspiegel maakt het een waardevolle toevoeging voor mensen met diabetes of voor diegenen die hun bloedsuiker onder controle willen houden. Curcumine bevordert de insulinegevoeligheid, wat helpt bij de optimale verwerking van glucose. Door de bloedsuikerspiegel stabiel te houden, voorkomt kurkuma pieken en dalen die kunnen leiden tot vermoeidheid, humeurschommelingen en, op de lange termijn, tot insulineresistentie.

  Is kurkuma gezond voor je?

  Verlichting bij Gewrichtspijn

  De ontstekingsremmende werking van curcumine helpt ook bij het verlichten van gewrichtspijn. Kurkuma biedt natuurlijke verlichting zonder de bijwerkingen die veel voorkomen bij traditionele pijnstillers. Regelmatige inname van kurkuma kan helpen de beweeglijkheid te verbeteren en stijfheid in de gewrichten te verminderen.

  Hooikoorts Symptomen

  Kurkuma kan ook een zegen zijn voor mensen die last hebben van hooikoorts. De symptomen van hooikoorts, zoals niezen, jeukende ogen en een loopneus, worden veroorzaakt door ontstekingsreacties op allergenen in de lucht. Dankzij de curcumine kan kurkuma helpen deze reacties te verminderen en zo verlichting te bieden bij seizoensgebonden allergieën.

  Immuunsysteem ondersteuning

  Een sterk immuunsysteem is de eerste verdedigingslinie van het lichaam tegen ziektekiemen en bacteriën. Kurkuma heeft antivirale en antibacteriële eigenschappen, waardoor het lichaam beter is uitgerust om infecties te bestrijden. Regelmatige inname van kurkuma kan dus bijdragen aan een gezonder en resistenter immuunsysteem.

   

  DETOXEN MET KURKUMA

  Er zijn talloze methoden en diëten gepromoot voor deze doeleinden, variërend van sapkuren tot vasten. Kurkuma heeft de aandacht getrokken als een natuurlijk middel ter ondersteuning van het detoxproces. Het actieve bestanddeel van kurkuma, curcumine, kan het lichaam helpen beschermen tegen vrije radicalen en kan bijdragen aan de leverfunctie, een orgaan dat essentieel is voor het detoxificatieproces.

  HOE KURKUMA TE GEBRUIKEN IN HET DAGELIJKS LEVEN

  Het integreren van kurkuma in jouw dagelijkse routine hoeft niet moeilijk te zijn. Kurkuma is in vele varianten beschikbaar om in te nemen. Begin met het toevoegen van een dagelijkse kurkuma shot (link) om de dag goed te beginnen. Voor degenen die de gezondheidsvoordelen van kurkuma willen maximaliseren zonder de smaak, zijn er ook kurkuma-capsules beschikbaar die geconcentreerde doses curcumine bevatten.