Gember, de robuuste en aromatische wortel is zoveel meer dan alleen een pittige toevoeging aan gerechten. Deze wortel is écht een krachtig superfood. En je kunt er oneindig mee variëren. Je kunt gember drinken als gembershot (yeah!), als verwarmende thee, mixen met andere sappen, of verwerken in een heerlijke curry of soep. 

 

IS GEMBER GEZOND?

Het antwoord is een volmondig ja. Gember, al eeuwenlang een vast onderdeel van traditionele geneeswijzen over de hele wereld, heeft niet alleen een unieke en pittige smaak, maar is ook een schatkist vol met gezondheidsvoordelen. Overtuigd?

 

VOEDZAME COMPONENTEN GEMBER

Waarom is Gember gezond? Gember is rijk aan vitamines, mineralen en essentiële oliën. Het bevat onder andere:

 • Vitamine B6: Ook wel bekend als pyridoxine, speelt deze vitamine een cruciale rol in het omzetten van voedsel naar energie en bij de productie van neurotransmitters. Een goede inname van vitamine B6 kan ook bijdragen aan de verbetering van de stemming en de vermindering van symptomen van depressie.
 • Magnesium: Dit mineraal is essentieel voor meer dan 300 enzymatische reacties in het lichaam, waaronder de eiwitsynthese, spier- en zenuwfunctie, en het reguleren van de bloedsuikerspiegel.
 • Mangaan: Hoewel slechts in kleine hoeveelheden nodig, speelt mangaan een centrale rol in de vorming van botten, bloedstolling en het verminderen van ontstekingen.
 • Kalium: Een essentieel mineraal dat helpt bij het reguleren van de bloeddruk, het in evenwicht brengen van lichaamsvloeistoffen en het ondersteunen van een goede spier- en zenuwfunctie.

gember gezond

WAAR IS GEMBER GOED VOOR?

Naast deze vitamines en mineralen bevat gember ook tal van andere antioxidanten en ontstekingsremmende verbindingen die bijdragen aan het bewijs dat gember goed is voor je gezondheid. In alle producten met Gember zit Gingerol. Dit is de meest prominente actieve verbinding in gember. Het staat bekend om zijn eigenschappen:

 • Vermindering van spierpijn: Dankzij gingerol kan spierpijn verminderd worden na inspanning. Atleten en fitness liefhebbers zweren vaak bij gember als een natuurlijke pijnstiller.
 • Ondersteuning van het immuunsysteem: Gingerol heeft krachtige antioxiderende eigenschappen, wat betekent dat het helpt vrije radicalen in het lichaam te neutraliseren.

 

GEMBER: EEN NATUURLIJKE OPLOSSING BIJ MISSELIJKHEID EN VERKOUDHEID

Iedereen is wel eens verkouden of misselijk. Hier zijn tal van oplossingen voor. Wist je dat gember ook vaak genoemd wordt als oplossing?

gember bij misselijkheid en verkoudheid

Waarom werkt gember bij misselijkheid?

Gember bevat bepaalde stoffen, waaronder gingerol en shogaol, die direct inwerken op het maag-darmkanaal, waardoor de peristaltiek (de beweging van de darmen) wordt bevorderd en de maag wordt gekalmeerd. Bovendien kunnen deze verbindingen ook helpen om de vorming van vrije radicalen en de productie van prostaglandinen te verminderen, waardoor ontstekingen en pijn in het lichaam afnemen.

Sneller af van je verkoudheid met gember

De wintermaanden gaan vaak gepaard met vervelende verkoudheden. Denk aan keelpijn, snotneus, hoofdpijn en misselijkheid. Gember, met zijn verwarmende eigenschappen en rijke voedingsprofielen kan worden gebruikt om verkoudheid symptomen te verlichten en het immuunsysteem te versterken. Zo heeft gember antivirale eigenschappen die helpen bij het bestrijden van virussen, wat van essentieel belang is bij het aanpakken van de oorzaak van een verkoudheid. 

Naast de antivirale eigenschappen is gember ook ontstekingsremmend, slijmoplossend en goed voor de bevordering van de doorbloeding. Wil jij weer sneller op de been zijn en niet tegengehouden worden door je misselijkheid en/of verkoudheid? Dan kan gember interessant zijn voor jou.

Hoe gember te gebruiken tegen misselijkheid of verkoudheid?

Gember kan op verschillende manieren worden geconsumeerd: verse gemberwortel, gemberthee, gembercapsules of in de vorm van gembershots, zoals die van Paulies Ginger. De ideale dosering kan variëren afhankelijk van de oorzaak van de misselijkheid en/of verkoudheid en het individu. 

gemberthee gezond

HOE BEWAAR JE GEMBER?

Om de versheid en voedingswaarde van gember te behouden, is het belangrijk om deze correct te bewaren. Hier zijn enkele richtlijnen voor het bewaren van gember:

 • Verse Gemberwortel: 
  • Bewaar ongeschilde, verse gemberwortel in een luchtdichte zak in de groentelade van de koelkast. Zo blijft het tot drie weken vers. Als de gemberwortel is aangesneden, zorg er dan voor dat het afgesneden deel goed is afgedekt om uitdroging te voorkomen.
  • Diepvries: Voor langdurig bewaren kan gemberwortel worden ingevroren. Snijd of rasp het in bruikbare porties en bewaar het in een luchtdicht bakje of zakje. Bevroren gember kan direct uit de vriezer worden gebruikt in verschillende recepten.
 • Gembershots: Producten zoals de gembershots van Paulies Ginger moeten na opening in de koelkast bewaard worden en geconsumeerd worden volgens de aanbevolen houdbaarheidsdatum.