Kurkuma

  • Gepost door Yvonne Kok
Kurkuma - Paulies Ginger

Kurkuma wordt vaak beschouwd als een gezonde wortel/ kruid vanwege de mogelijke voordelen voor de gezondheid. Het belangrijkste actieve bestanddeel in kurkuma is curcumine, dat krachtige antioxidante en ontstekingsremmende eigenschappen heeft.

Studies

Verschillende studies hebben de potentie van curcumine onderzocht als een mogelijke behandeling of preventieve maatregel tegen Alzheimer. Hoewel er veelbelovende resultaten zijn, moeten de bevindingen voorzichtig worden geïnterpreteerd, omdat het grootste deel van het onderzoek tot nu toe in laboratorium- en dierstudies is uitgevoerd, en er nog beperkt klinisch onderzoek is gedaan bij mensen.

Alzheimer

In laboratorium- en dierstudies is aangetoond dat curcumine antioxidatieve, ontstekingsremmende en neuroprotectieve eigenschappen heeft. Het kan helpen bij het verminderen van de vorming van amyloïde plaques, die kenmerkend zijn voor de ziekte van Alzheimer. Ook kan het de ophoping van tau-eiwitten, een ander kenmerk van Alzheimer, verminderen.

Hersengezondheid

Al met al is er veelbelovend preklinisch bewijs dat curcumine gunstige effecten kan hebben op de hersengezondheid en de ziekte van Alzheimer, maar er is meer klinisch onderzoek nodig om de werkzaamheid en veiligheid bij mensen verder te onderzoeken.

Iedereen die geïnteresseerd is in het gebruik van curcumine, wat bijvoorbeeld ook aanwezig is in onze Paulies Ginger Kurkuma varianten, moeten eerst hun arts raadplegen, omdat het een interactie zou kunnen geven met andere medicijnen en bij hoge doses bijwerkingen kan veroorzaken.