Slowjuicing ten opzichte van coldpressing

  • Gepost door Yvonne Kok
Slowjuicing ten opzichte van coldpressing - Paulies Ginger

De schroefperstechniek via een slowjuicemachine:

Wij bereiden onze gemberdrank door middel van een schroefperstechniek met behulp van een professionele slowjuicer. Grote schroeven persen het sap uit de gember en kurkuma, waardoor er naast heel veel sap, alleen nog maar droge pulp overblijft. Het is een langzame methode, maar dit heeft velen voordelen als gevolg.

➡️ Voordelen Slowjuicing (schroefpers) tov van Coldpressing (koudpers)

Slowjuicing maakt gebruik van grote schroeven die in ons geval, heel langzaam de gember en kurkuma fijn persen tot sap en zo heel goed het sap (90%) en de pulp (10%) kunnen scheiden. Coldpressing gaat sneller en maakt gebruik van platen waarbij twee grote hydraulische persen worden gebruikt om ingrediënten samen te pletten. 

✅ Slowjuicing meer behoud van voedingsstoffen: bij slowjuicing wordt het sap langzaam geperst, waardoor de hitte die ontstaat tijdens het proces minimaal is. Dit helpt bij het behoud van enzymen, vitaminen en mineralen. Bij koudpersen wordt het product tussen twee platen geperst, hier komt meer hitte bij kijken en dit gaat sneller, maar hierdoor raken veel voedingsstoffen verloren. Een slowjuicer behoudt dus meer voedingsstoffen vanwege de langzamere en zachtere persing.

  Slowjuicing meer sap: slowjuicers krijgen veel meer sap uit hun ingrediënten. dan de coldpressed methode. Dit komt omdat slowjuicers langzamer werken en zo meer sap uit de producten kunnen persen.

  Slowjuicing meer smaak en textuur: sap volgens een slowjuicetechniek heeft een betere smaak en textuur heeft dan koudgeperst sap. Dit komt door de langzame persing die zo meer smaakstoffen en vezels uit de producten haalt.

  Slowjuicing minder oxidatie: slowjuicing gaat langzamer en hierdoor wordt er minder lucht toegevoegd aan het sap tijdens het proces. Hierdoor is er ook minder oxidatie aanwezig dan bij koudpersen. Oxidatie kan leiden tot een verlies van voedingsstoffen en een snellere achteruitgang van het sap.

➡️  Professionele slowjuicer tov particuliere slowjuicer

Ook zijn er nog grote verschillen tussen de slowjuiceapparaten, wij bij Paulies Ginger hebben een professionele schoefpersmachine (slowjuicer)

  Dubbele schroefpers van roestvrijstaal (anti-bacteriële coating), veel krachtiger dan een particuliere slowjuicer, hierdoor meer sap.

 Veel krachtigere motor, hierdoor wel meer dan 30 % meer sap dan een particuliere slowjuicer. En hierdoor ook meer voedingsstoffen.

HOE?

Een slowjuice schroefperstechniek is een zeer krachtige methode om sap te persen uit groenten, fruit en andere ingrediënten. De gember en kurkuma worden bij ons geperst tot 90% sap en de overige 10% is droge pulp wat overblijft.

Het sap wordt langzaam en geleidelijk geperst door een roterende schroef of spiraal, in plaats van snel te worden geslingerd door een sneldraaiende mand of mes. Deze langzame, zachte persmethode minimaliseert de wrijving en warmte die tijdens het persproces ontstaat, wat betekent minimale oxidatie en afbraak van belangrijke voedingsstoffen in het sap.

Klinkt geweldig, meer sap, meer voedingsstoffen, meer smaak... Wow beter kan eigenlijk niet.